Коментар от проф. Ивайло Дичев: Наред с изтребителя Сухой“ и ракетите

...
Коментар от проф. Ивайло Дичев: Наред с изтребителя Сухой“ и ракетите
Коментари Харесай

„Нищо не може да спре Русия“: какво е Ванга за руснаците и защо така я почитат

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Наред с изтребителя „ Сухой “ и ракетите „ Искандер “, Кремъл неусетно пусна и своето остаряло пропагандно оръжие, наречено Баба Ванга.

Както знаем, нейните пророчества сензитивно взеха да нарастват след гибелта ѝ. Измести се неусетно и фокусът им – от чудодейни изцеления и житейски препоръки към огромната геополитика, където тя била споделила, че Европа ще загине, а Русия ще пребъде и значи ние, българите, би трябвало да се държим за нея.

Руснаците и пророчествата на Ванга

Разбира се, съветският интерес към великата баба пророчица не е единствено политически. Който е ходил скоро в Рупите, знае, че главният туристопоток е от руснаци – едни благоговеят в храма, други си купуват сувенирни бурканчета с чубрица и пчелен мед, трети се топят в локвите с гореща минерална вода, за която е предсказано, че лекува разнообразни неща. Неизброими са изявленията и филмите за великата българка, измежду които сериалът „ Вангелия “ отпреди десетина години, който се оказа един от най-успешните планове на съветския Първи канал.

Русия е известна с огромните си културни разлики: от една страна високо просветен хайлайф, от друга – суеверни маси, които даже мощната православна черква не съумява да дисциплинира. Славянската пророчица поразява съветското въображение с това, че е по християнски бедна, че е елементарна жена от народа, която приказва жестоко и невнятно, а от време на време даже гълчи посетителите си. Вероятно персонажът им припомня с нещо на техните лични „ юродиви “ – онези умишлено маргинални, даже налудничави светци, за чието необичайно държание се допуска, че в него има бездънен нравствен смисъл.

Парадоксална е тук ролята на комунизма, който на пръв взор преследва всевъзможни отвъдности. От друга страна зад материализма на идеологията се крие невъздържаната религия в чудото – във опцията да се прескочи „ от царството на нуждата в царството на свободата “, и то под управлението на вожда, който е разчел знаците на ориста. Ранните болшевики имат вяра, че комунистическата гражданска война е не просто обществен, а метафизически поврат, който ще промени човешката природа и ще победи гибелта. До едно време се пробват да реализират чудесата с научни средства. Както да вземем за пример Лисенко, който пробва да трансформира овцете в кози, като ги кара да живеят по чукарите. Или Иля Иванов, който по някаква причина взема решение да кръстоса човек и шимпанзе. Когато тази материалистическа тръпка минава, на терена се връщат по-традиционни фигури като лечителката Джуна, която удължава живота до над 100 години (и е оповестена за воин на социалистическия труд). Или Кашпировски, който сугестираше соцлагера по малкия екран през 1980-те.

В този ред на мисли Ванга се появи таман в точния момент: умиращите комунистически общества си търсеха нови чудеса, които внезапно да ги изведат най-малко духовно пред загниващия материалистически Запад. Това, което висши партийни дейци като Людмила Живкова или Светлин Русев влагаха в нейния фетиш, беше преимуществото на локалното, неразбираемото, античното – от което елементарно се прескачаше към траките, към богомилите и изобщо българщината. Все приятни за ухото неща.

 Ванга през 1994

Ванга през 1994 година

Геополитическата приложимост на пророчицата стъпва на тази ѝ местна популярност, с цел да създаде други послания. Ванга в действителност постоянно е говорила добре за Русия, само че това сякаш е детайл от общото ѝ, да кажем, верноподаническо отношение към властта – поне на мен не са ми известни нейни революционни прояви, а многочислените комунистически дейци, които са я посещавали, нормално се държат ласкаво към нея.

Когато обаче легендата заживява собствен живот, става допустимо в нея да се вкарват нови и нови удивления. Двама братя в Америка ще бъдат ударени от железни птици. Курск ще е под вода. Е, правилно, че съгласно нея светът трябваше да завърши през 2016, само че нали това е хватката на пророчествата – като се „ размине “ нещо неприятно, викаме популярност богу и забравяме.

Не се колебая в удивителната вътрешен глас на Вангелия Гущерова. Имат я и други хора, само че там явно става дума за нещо неизмеримо. Обръщам внимание на снежната топка, която образува легендата ѝ – от това по какъв начин познала къде е изгубената овца на татко ѝ до предсказанието, че единствената суперсила ще е Русия, предстоящ стопанин на света.

За разлика от френския си аналог, балканският ни Нострадамус не записва визиите си и в този смисъл те постоянно се пречупват през загатна на едни или други нейни събеседници. Често се случва по този начин, че записите, които един или различен екип пробва да направи, изчезват и тя самата го предсказва, въпреки техниците да не виждат никакъв проблем. Чудно, изумително, единствено дето отново се постанова да имаме вяра на разкази, идващи обикновено от хора, на които е познала нещо – останалите не са ни забавни.

Пророчествата постоянно разчитат и на интерпретация. А за пояснение на сегашните събития се пробват да привлекат и Нострадамус: в едно четиристишие той бил споделил, че „ Големият горделивец “ ще нападне Европа. Но за какво това да е Путин, а не примерно Ким – това очевидно го взема решение интерпретаторът.

През 1979 година Ванга била споделила на съветския публицист Валентин Сидоров: „ Всичко ще се размрази като лед, единствено едно ще остане недокоснато – славата на Владимир, славата на Русия “. Само че за Владимир Путин ли става дума или за Владимир Първи, княз на Киевска Рус? При второто пояснение аз разбирам, че ще победи Украйна.

Или вземете предсказанието, че от разтопените ледове ще излезе заплашителен вирус. Дали това е истината за Ковид – оставяме на учените да решат. Но опцията топенето на ледниците да разсъни някаква антична болест от дълго време се разисква освен в научните среди, само че и в холивудските филми. Ако се случи, значи, о знамение, Ванга е била права. Ако ли не – ами няма да е топ вест, ще забравим. Същото важи за земетресенията, които по този начин или другояче всяка година се случват някъде по света, за водата, която може скоро да не доближава и така нататък

А когато публичното мнение е настроено на този канал, няма по какъв начин да не влезе в ход и политическата агитация. И в случай че в България са по-скромни и се лимитират с използването на Ванга за възпитаване в признателност и смирение пред Дядо Иван, съветските дейци работят с доста по-голям мащаб. В новия филм на Сергей Медведев „ Ванга. Пророчества “ например научаваме, че светата баба е споделила: „ Големи премеждия чакат Украйна. Ще менят царете (разбирай президентите) като ръкавици. Накрая ще пристигна един зелен и радостен (разбирай Зеленски), който ще я съсипе и страната към този момент няма да я има “. А Русия си остава център на „ чиста и свята мощ “ и „ тези, които са се отвърнали от нея (това е като за нас), ще се върнат “. Ако се чудите дали глобите ще подействат, няма за какво да четете стопански разбори – Ванга още тогава го е споделила: нищо не може да спре Русия, всичко ще бъде отстранено от пътя ѝ. Дето се споделя – имаш възприятието, че четеш българския Facebook.

Сякаш сме се върнали в Средновековието

Все по-често имам възприятието, че сме се върнали в Средновековието, когато неподлежащи на подозрение пророчества ни заповядват по какъв начин да се държим. Нали знаете този виц от живота на Ванга, когато предсказала на бъдещия си брачен партньор, че ще се ожени за нея. И той ще – не ще, се оженил за нея. Малко ужасно, нали?

 Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Днес големи опашки се вият за поклонение пред кокал от пръста на св. Кирил и от реброто на св. Методий – и това епохи след Калвин и Волтер. Но тази работа с вярата май към този момент не е същата. Ванга през днешния ден е не просто локален фетиш, а световна сензация – друг неин шанс е да се роди (за разлика от Преподобна Стойна например) в епохата на медиите. Отваряте Ютюб и я виждате класирана измежду десетте най-сензационни предсказания за 2022 година (тя в никакъв случай не е предсказвала по години, само че да не издребняваме). В някои версии има нуклеарна война, в други няма, в някои случаи Путин умира, в други оцелява. И по този начин към глобализираната легенда се налепват нови и нови детайли. В сериала „ Вангелия “ например съветските създатели напълно целеустремено прибавят посещаване в Петричко на също по този начин митологизирания Хитлер. Казала му „ Не пипай Русия “ и той доста се ядосал, само че, както знаем, оказала се права.

В тази нова обстановка е мъчно да се каже дали хората в действителност имат вяра в това, което им се споделя. То влияе, тъй като се повтаря – както влияе рекламата за Кока-Кола. А по какъв начин да разубедиш някого за нещо, в което той в действителност не има вяра? Нямам отговор.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР